השלב הראשון והקריטי בבניית אתר חדש הוא האפיון. זהו גם תהליך נחוץ לכל אתר קיים שיש לגביו הרגשה של אי מצוי פוטנציאל, מה שאומר שהכלי לא מספיק מכוון. בשורות הבאות אתן הסברים לגבי אפיון אתר שיווקי וחשיבותו, בין אם אתם עושים אותו עם איש מקצוע או מתמודדים לבד.
אז מה זה אפיון אתר?
מייד תקבלו פירוט של כמה פרמטרים להתייחסות, אבל לפני זה צריך להבין שברמה הכללית אפיון אתרים משיב על מספר שאלות קיומיות: "מה", "למי", "למה" ו- "איך". זאת אומרת, שבסיום התהליך אתם מבינים למה בכלל צריך אתר, מה המטרות שהוא אמור לשרת, אל מי הוא פונה וכיצד הוא עושה זאת. לא מדובר סתם בהגדרות כלליות על נייר אלא בתשובות ברורות ומפורטות, שנמזגות לתוך תוכנית עבודה שאיתה אפשר לצאת לדרך.
בלי מענה לשאלות הקיומיות הללו תהיו אבודים במרחב הוירטואלי. לא פעם אני נתקל בבעלי אתרים שיורים לכל הכיוונים, שלא משתמשים בפיתיונות הנכונים ללקוחות הפוטנציאליים שלהם, שהאתר שלהם לא מתרומם מעבר ל- "כרטיס ביקור", ואפילו באתרים שעושים נזק. כל העניין של אפיון אתרים הוא לבנות מפה שאיתה יודעים איפה נמצאים עכשיו, לאן רוצים להגיע ואיך בדיוק מגיעים לשם.
איך מבצעים את האפיון לאתר שלכם?
אפיון אתרים מורכב משורה של נושאים שצריך להגדיר לפני שמתחילים ליישם בשטח:
- מי אתם – מה אתם מציעים, מה החזון, מה הערך הייחודי שלכם, איך נראה האתר הנוכחי.
- למה רוצים אתר – האם אתם רוצים רק כרטיס ביקור שיאפשר למתעניינים לראות שאתם ברשת? האם האתר נועד לבנות מוניטין, ייחוד וסמכות מקצועית? האם המטרה היא להביא לקוחות חדשים?
- מה הלקוחות רוצים – איך מוגדרים הלקוחות האידיאליים שלכם מבחינת גיל ומין, אורחות חיים, מה הם מחפשים, איפה הם מסתובבים, אילו בעיות יש להם שתוכלו לפתור?
- מה אתם רוצים מהלקוחות – כשאנשים נכנסים לאתר מה אתם רוצים שיעשו: שיירשמו לרשימת תפוצה, יתקשרו אליכם, ירכשו מינוי, יקנו ספר על בריאות ותזונה…
- מה זו הצלחה – בשביל למדוד הצלחה צריך להגדיר נתונים מדידים, למשל עלייה שנתית של 25% ברשימת התפוצה, בכמות הלידים ובהיקף המכירות, או למשל 10 מתאמנים חדשים שמגיעים כל חודש מהאונליין.
- אינטראקציה – איזה דפים רוצים שיהיו באתר ומה הם יעשו: בלוג וגלריה, אודות, צור קשר, טבלת אימונים, דפי שירותים וכן הלאה. בנוסף, מהו העיצוב המתאים לקהל היעד ולמסרים שלכם – יותר קליל וחופשי, יותר רציני ומקצועי…
- מחקר מתחרים – האם יש אתרים ברשת שאהבתם? איזה מתחרים מצליחים בתחום ומה הם עושים טוב? מה נוכל ללמוד מהם כדי להשתפר ואיך נבדל את עצמנו? האם יש הזדמנויות שניתן לנצל? טעויות שחשוב להימנע מהן?
- כסף – מה התקציב שלכם להקמה של אתר חדש או לשדרוג אתר קיים? התשובה לשאלה "כמה" תשפיע כמובן על מה שניתן ליישם ותתבטא בהיקף תוכנית העבודה. צריך לקחת בחשבון את העלויות בטווח הקצר וגם הארוך – למשל בהתייחסות לצרכי קידום אורגני.
ומה הלאה?
האפיון נותן לכם תמונה מצוינת ותשתית להתקדמות בכל זמן ועם כל גורם שתבחרו להמשיך. בשלב הבא יוצרים מפת אתר ראשונית על כל הדפים והתכנים שצריכים להופיע בהם, ומגבשים את "מסע הלקוח" מרגע שהוא נתקל בכם אונליין ועד לביצוע הפעולה המבוקשת. כעת לוקחים את כל הידע שנצבר ומוזגים אותו לתוכנית עבודה ישימה וברורה – סוגי עמודים, עיצוב, קופירייטינג, אופטימיזציה למנועי החיפוש, מדריכים חינמיים להורדה, דפי נחיתה וכן הלאה.
עם התוכנית הזאת כבר יש לכם מפה ברורה שכוללת את נקודות יעד והמסלול, ואפשר לצאת לדרך.